Conferències

ORTA, CARTOGRAFIA AL LLARG DELS TEMPS.

Ponència del Sr. Joan Serra i Saún

 

El passat dia 16 d’Octubre va tindre lloc l’acte de presentació al local de l’ Ecomuseu dels Ports, de l’Associació “Recuperem Orta”, amb intervenció del seu president, el Sr. Salvador Carbó i Sabaté, que va exposar els motius de la seva creació i les raons per les quals cal recuperar el topònim Orta d’acord amb la documentació antiga que així acredita el nom de la vila dels primers temps de la seva existència com a poble.

Presentació associació "Recuperem Orta" a l'Ecomuseu dels Ports a càrrec del seu president, el Sr. Salvador Carbó i Sabaté.
Presentació associació “Recuperem Orta” a l’Ecomuseu dels Ports a càrrec del seu president, el Sr. Salvador Carbó i Sabaté.

A continuació el conferenciant Sr. Joan Serra i Saún, va tractar el tema de la cartografia, en una visió general del primers mapes del món antic fins arribar als nostres dies. En aquest aspecte va fer especial èmfasi sobre la pertinença del territori en temps dels ibers, quedant demostrat sobre els mapes la pertinença d’Orta al territori de Edeta, i no dels Ilercavons, com mols historiadors erròniament encara publiquen avui en dia.

 

Ponencia del Sr. Joan Serra Saún
Ponència del Sr. Joan Serra i Saún sobre l’anotació del poble d’Orta en diferents mapes al llarg dels segles.

En la segona part, dedicada exclusivament al topònim d’Orta, el Sr. Serra Saún va mostrar una gran quantitat de mapes de tots els temps, on figura Orta fins ben entrat el segle XIX, així com els impresos a partir del 1714 on el nom del poble apareix com a Horta  fins arribar als anys anteriors a la guerra civil del 1936, on apareix l’afegit “de Sant Joan”, que encara perdura als nostres dies.

Tots els mapes presentats per ordre cronològic foren comentats en les part més importants i els detalls de més interès per l’afectació a Orta i la comarca.

Per acabar i en agraïment al poble d’Orta, el Sr. Serra i Saún feu donació al Sr. Joaquim Ferràs i Prats, alcalde i màxim representant dels veïns Orta,  d’un mapa original editat a Alemanya els anys anteriors a la guerra civil.

Donació del Sr. Joan Serra i Saún al poble d'Orta d’un mapa original editat a Alemanya els anys anteriors a la guerra civil.
Donació del Sr. Joan Serra i Saún al poble d’Orta d’un mapa original editat a Alemanya els anys anteriors a la guerra civil.

 

Lliurament del mapa donat pel Sr. Joan Serra i Saún a l'alcalde d'Orta, el Sr. Joaquim Ferràs i Prats.
Lliurament del mapa donat pel Sr. Joan Serra i Saún a l’alcalde d’Orta, el Sr. Joaquim Ferràs i Prats.

 

Agraïment per part de l'associació "Recuperem Orta" al Sr. Joan Serra i Saún per la seva magnífica exposició de l'ús del topònim Orta al llarg dels segles.
Agraïment per part de l’associació “Recuperem Orta” al Sr. Joan Serra i Saún per la seva magnífica exposició de l’ús del topònim Orta en la cartografia al llarg dels segles.