Qui som

Al constituir-se en el 1976 l’entitat local amb la denominació “Associació de Veïns Amics d’Orta”, es posava en evidència, entre grups locals, un cert recel  amb la denominació oficial del nostre topònim. Això passava quan tan sols feia 60 anys de l’afegit que ens havien imposat al igual que a la resta de 572 municipis de tot l’Estat,  per a diferenciar-los dels seus homònims, i encara uns cinc anys menys fins que es va fer habitual la seva nova denominació entre els nostres empleats municipals i els polítics, tal com queda de manifest en els documents i registres de l’arxiu històric municipal.

I tot això, per les mostres contundents que hem obtingut, ens porta a afirmar sense cap tipus de dubte, que va ser modificat sense informar mínimament a la població ni als seus mandataris locals, tal com donem per fet que també va ocorre quan ens fa ser afegida la “hac” inicial.

Després aquesta denominació sense “hac” ni sense l’afegit també va estar present, i continua fent-ho, en altres entitats com el Centre Picasso D’Orta, el Cercle d’Orta, l’ Associació Birles d’Orta, la recent Assemblea Territorial Orta per la independència, i el grup municipal presentat en les últimes eleccions com a Més Orta.  Així mateix l’anterior butlletí municipal s’anomenava Orta: Notícies.

Però fins els moments presents no s’havia avançat massa en aquests plantejaments. El passat 4 de juliol un petit grup vam impulsar la creació d’una comissió que s’encarregaria d’aprofundir en la qüestió. Amb posterioritat els tres grups municipals del Consistori van convocar una reunió al Saló de Plens per al 4 d’agost amb l’objectiu de presentar aquest tema a les associacions i particulars interessats i, a la vegada, intentar aclarir alguns dels dubtes al respecte que es presentessin.

Darrere el debat va sorgir un grup de 12 persones que formaríem aquesta comissió que més tard prendríem la denominació “Recuperem ORTA” amb la finalitat principal de posar en marxa un procés per intentar recuperar aquesta denominació històrica després dels debats, d’ampliació d’informacions, recerques, indagacions, etc. per aconseguir reunir la major informació factible per aquesta causa, de la manera més imparcial i rigorosa possible i durant tot el temps que calgui. I que finalment es pugui arribar a celebrar una consulta a la població.