Documents cartogràfics

1638 Janssonius, Joanes ORTA Terra Alta

1638 Janssonius, Joanes ORTA Terra Alta

Johannes Janssonius Jr. (1588-1664) fou un dels principals editors de mapes de l’època. Entre altres, cal destacar la creació d’un atles nàutic i un del món conegut fins aleshores.

 

1633 – Christophe Tassin

1633 Christophe Tassin - Josep Gironès.

Fins 1631 Christophe Tassin va ser un enginyer francès Reial i geògraf, treballant en projectes polítics i militars assignats. Durant la seva carrera, va publicar mapes de Catalunya, València i Aragó així com de les principals ciutats de França i Suïssa.

Al 1633 va publicar mapes de França i Espanya destinats a la Marina, per això és pot veure com estan fets de mar cap a terra i sense tenir en compte les coordenades geogràfiques.

 

1482 – Nicolau Germanus

1482 Nicolau Germanus

Aquest mapa és el de Domus Nicolau Germanu el qual el va realitzar al 1482 per encàrrec del Vaticà. Encara a dia d’avui, és el mapa més conegut i reproduït i, com es pot veure, ja situa Orta.

Quan Orta comença a sobresortir és a partir de la reconquesta cristiana i gràcies a l’empenta que li donaren els Templers. Cronològicament tenim la primera carta de poblament del 1165, la qual es vàlida fins el 1192 i desprès ja passem passen cent anys (1296) fins els Costums quedant consolidada la Comanda. També el comerç del safrà els anys 1400 i successius, aporten coneixement geogràfic de la seva situació, per això a partir del segle XV, és quan Orta apareix ja amb tots els mapes amb categoria de capital de comarca. La font per la qual podem oferir una quantitat de mapes de gran valor, és l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

 

1608 – Joannes Baptista Vrients«Cataloniae Principatus Novissima et Accurata Descriptio», (ICC).

1608 Joannes Baptista Vrints

El mapa de Vrients és dels primers estampats en la història del nostre país. Vrients adquirí a Anvers els drets i els materials d’Abraham Ortelius del Theatrum Orbis Terrarum i s’establí a Amsterdam. Per aquesta fama, la Generalitat li proposà de fer la impressió del mapa del Principat i, degut a aquest motiu, la toponímia és concisa i catalana.

 

1610 – Labaña

1610 Labaña map

Cartògraf i geògraf portuguès, nascut a Lisboa en 1555 i mort a Madrid en 1624. Va ocupar el càrrec de cosmògraf major del Consell d’Índies i va ocupar la càtedra de Nàutica de l’Acadèmia de Matemàtiques de Madrid. Va realitzar, a més, diversos estudis sobre el disseny i construcció de naus. Ha estat considerat per molts com el primer explorador del Regne d’Aragó amb criteris científics. Al servei de Felip II procedia de família benestant va anar a Roma per completar els seus coneixements, i els seus mapes ofereixen molta claredat en el seu contingut.

 

1482 – Nicolo Tedesco

1482 Nicoló Todescho - Orta

Mapa del 1482 on es posa de manifest la rellevància que tenia ORTA durant l’Edat Mitjana pel fet de disposar d’una seu de la Comanda. Gravador-editor: Nicolaus Laurenti originari de Breslau (Alemanya)i també conegut com Nicolo Tedesco.

 

1660 – Nicolas Sanson D’Abbeville

1660 Sanson Orta Terra Alta

Nicolas Sanson D’Abbeville (1600-1667) va ser el geògraf francès més important del segle XVII. Fundador d’una dinastia de cartògrafs que va produir mapes i atles per més d’un segle, va iniciar la seva carrera publicant cartes històriques en associació amb Gabriel Tavernier. Entre 1644 i 1645 va publicar les Taules geogràfiques, en què va jerarquitzar i classificar els principals noms geogràfics. En 1643 va acabar un mapa de França de 30 fulls que li va encarregar el cardenal Richelieu; aquesta va continuar des de 1648 amb l’auspici oficial de la monarquia francesa i en associació amb l’editor Pierre Mariette.

1677 – Pierre Duval

1677 Pierre Du Val - Paris 3 Orta Terra Alta

Pierre Duval (1619 Abbeville – 1683 a París) és un geògraf francès que creix i s’interessa per la ciència de la mà del seu oncle Nicolau Sanson i publica un gran nombre de llibres.